Articles

Huis van barmhartigheid voor ‘berouwvolle dochters en jonge meisjes met kwade neigingen.’ Uniek sociaal experiment in de industriestad Gent.

Author
  • Beatrix Baillieul

Abstract

Het Huis van Barmhartigheid of penitentenhuis was een Gentse privéinstel¬ling - opgericht in 1844 - die zich bekommerde om meisjes uit de arbeiders¬klasse die het moeilijk hadden om een ‘eerbaar’ leven in de snel evoluerende maatschappij op te bouwen. Deze meisjes werden als penitenten (boetelin¬gen) aangeduid. Ze mogen niet verward worden met de al eerder bestaande orde van kloosterzusters - penitenten, waarnaar onder meer in Gent een straatnaam verwijst. Zoals hierna zal beschreven worden, werden sommige meisjes opgenomen als religieuzen, Magdalenen genoemd, naar de Bijbelse figuur Maria Magdalena, een berouwvolle zondares. Na enkele jaren kwam een tweede instelling tot stand: het preservatiehuis zorgde voor de opvang van jonge meisjes uit problematische gezinnen waar ze vaak aan hun lot overgelaten werden en zo het gevaar liepen later in de prostitutie terecht te komen. Deze studie beperkt zich tot de eerste dertig jaar van het Huis.

How to Cite:

Baillieul, B., (2018) “Huis van barmhartigheid voor ‘berouwvolle dochters en jonge meisjes met kwade neigingen.’ Uniek sociaal experiment in de industriestad Gent.”, Van Mensen en Dingen: tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen 16(2), 3–75.

Downloads:
Download PDF
View PDF

419 Views

29 Downloads

Published on
20 Feb 2018
License