Articles

Een winkel is een hoek … of heeft minstens een typisch winkelvenster. Winkelvensters en winkelpuien in het 17de- en vroeg-18de eeuwse Gent.

Author
  • Luc Devriese

Abstract

Verrassend veel van de in de eerste helft van de jaren 1700 nieuw gebouwde Gentse huizen waren winkels. Ze zijn herkenbaar aan de gelijkvloerse vensters waar het stenen 'kruisvenster’ met vier lichtvlakken ('vierlicht') vervangen is door een 'drielicht’. Ze werden afgesloten door horizontaal openklapbare luiken. Het onderste diende om de waren op uit te stallen, het bovenste gaf bescherming tegen regen en zon. Niet minder dan een op drie interpreteerbare bouwaanvragen met geveltekening uit die periode bewaard in het Gentse stadsarchief, vertoont dergelijke morfologie. De meest typische vorm werd aangetroffen bij hoekhuizen: hoekwinkels, waarvan de term winkel(hoek) trouwens afgeleid is. Dit wordt uitvoerig geïllustreerd aan de hand van nog bestaande gebouwen in het Gentse stadscentrum.

How to Cite:

Devriese, L., (2016) “Een winkel is een hoek … of heeft minstens een typisch winkelvenster. Winkelvensters en winkelpuien in het 17de- en vroeg-18de eeuwse Gent.”, Van Mensen en Dingen: tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen 14(3), 4–19.

Downloads:
Download PDF
View PDF

43 Views

5 Downloads

Published on
20 Feb 2016
License