Articles

Vlaamse kerels twee wielen. Ons rijke Vlaamse wielerleven en het wielerflamingantisme: Sportwereld als gangmaker van identiteit in het interbellum. Een discoursanalytische benadering.

Author
  • Frederik Backelandt

Abstract

Historicus Frederik Backelandt schetst in een samenvattend artikel de krijtlijnen van zijn scriptieonderzoek. In zijn onlangs bekroonde scriptie onderzocht hij de relatie tussen wielersport en het opwekken van nationale gevoelens. Casus was het tussenoorlogse Vlaanderen en gids op zijn 'thesistoer' was de legendarische sportjournalist én flamingant Karel Van Wijnendaele (1882- 1961) die zijn sportkrant Sportwereld uitspeelde als gangmaker van een Vlaamse identiteit. Aan de hand van een uittreksel uit één van Van Wijnendaeles Sportwereld-artikelen, wil Backelandt aantonen hoe aan een nationalistisch en identiteitsvormend discours in Sportwereld vorm werd gegeven.

How to Cite:

Backelandt, F., (2005) “Vlaamse kerels twee wielen. Ons rijke Vlaamse wielerleven en het wielerflamingantisme: Sportwereld als gangmaker van identiteit in het interbellum. Een discoursanalytische benadering.”, Van Mensen en Dingen: tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen 3(1). doi: https://doi.org/10.21825/vmend.v3i1.5278

Downloads:
Download PDF
View PDF

356 Views

127 Downloads

Published on
11 Feb 2005
Peer Reviewed
License