Articles

Sportgeschiedenis: spiegel van de maatschappij. Sportgeschiedenis met complementaire versnellingen: vulgariserende wetenschap en wetenschappelijke vulgarisatie.

Author
  • Dries Vanysacker

Abstract

Ook sport is een spiegel van de maatschappij en daarom verdient ook dit facet van ons maatschappelijk bestel een plaats in historisch-wetenschappelijk onderzoek. De scriptie van Backelandt is daar één voorbeeld van. Professor Dries Vanysacker licht de 'problematiek' van de sportgeschiedenis toe en breekt een lans voor sporthistorisch onderzoek. Want: niet het onderwerp maar wel de gehanteerde methodiek maakt van een historicus een goed historicus. Enerzijds kan sportgeschiedenis volgens hem het grote publiek gaan boeien. Maar naast dit pleidooi voor een vulgariserende wetenschap, pleit hij anderzijds ook voor een wetenschappelijke vulgarisatie waarbij een stevig onderbouwde methodiek ieder onderzoek zou moeten stutten. 

How to Cite:

Vanysacker, D., (2005) “Sportgeschiedenis: spiegel van de maatschappij. Sportgeschiedenis met complementaire versnellingen: vulgariserende wetenschap en wetenschappelijke vulgarisatie.”, Van Mensen en Dingen: tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen 3(1). doi: https://doi.org/10.21825/vmend.v3i1.5279

Downloads:
Download PDF
View PDF

437 Views

174 Downloads

Published on
11 Feb 2005
Peer Reviewed
License