Articles

Negentiende-eeuws manuscript over de behandeling van dierenziekten uit het archief van de familie Bouckaert van Waregem (België).

Author
  • Jan Bouckaert

Abstract

De auteur vertrekt vanuit een handgeschreven handleiding uit 1880 "Boek der ontleedkunde, ziekten, ziektetekenen en ziektebehandelingen der dieren", getekend Franciscus-Josephus Bouckaert, slager te Nazareth 1880 om ons interessante gegevens te verstrekken over anatomie, fysiologie en pathologie van paarden en koeien en belicht een onafgewerkt kapittel over duivenziekten; daarnaast ook talrijke beschrijvingen van recepten met verschillende toedieningswijzen, een omzettingstabel van oude gewichten naar het decimaal stelsel en een prijsberekening van sommige medicijnen. Tenslotte volgen een reeks bezweringen en aanroepingen van heiligen, o.a. de H. Antonius.

How to Cite:

Bouckaert, J., (2005) “Negentiende-eeuws manuscript over de behandeling van dierenziekten uit het archief van de familie Bouckaert van Waregem (België).”, Van Mensen en Dingen: tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen 3(2). doi: https://doi.org/10.21825/vmend.v3i2.5319

Downloads:
Download PDF
View PDF

140 Views

387 Downloads

Published on
11 May 2005
Peer Reviewed
License