Articles

Delinquent of slachtoffer van sociale controle? Een analyse van de relaties tussen de aanklager en de kinderen die voor de kinderrechter van Veurne verschenen tussen 1912 en 1921.

Author
  • Katlijn Vanhee

Abstract

In dit artikel wordt de relatie onderzocht tussen de aanklagers en de aangeklaagde kinderen, die voor de kinderrechter van Veurne verschenen tussen 1912 en 1921. Het uitgangspunt was de vraag waarom mensen hun conflicten niet in der minne regelden, maar voor het gerecht brachten. In de historiografie wordt als verklaring verwezen naar het sociale kapitaal van de daders, waarmee de mate van sociale integratie in de gemeenschap wordt aangeduid. Dit onderzoek is gebaseerd op archieven van de kinderrechtbank, die toelaten een duidelijk beeld te krijgen van de banden van de beklaagde met zijn of haar directe omgeving. De situatie in Veurne bevestigt dat wie weinig sociaal kapitaal had verzameld, een grotere kans had om aangeklaagd te worden.

How to Cite:

Vanhee, K., (2004) “Delinquent of slachtoffer van sociale controle? Een analyse van de relaties tussen de aanklager en de kinderen die voor de kinderrechter van Veurne verschenen tussen 1912 en 1921.”, Van Mensen en Dingen: tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen 2(1). doi: https://doi.org/10.21825/vmend.v2i1.5322

Downloads:
Download PDF
View PDF

300 Views

139 Downloads

Published on
11 Feb 2004
Peer Reviewed
License