Continuing education

Gastro-intestinale Clostridium perfringens-infecties: een blijvend gevaar in de Belgische rundveehouderij

Author:

Abstract

De intensivering van de moderne landbouw wordt geassocieerd met een toename van Clostridium perfringens-gerelateerde, gastro-intestinale problemen bij intensief gevoede runderen, zoals “hemorrhagic bowel disease” bij hoogproductief melkvee en enterotoxemie bij kalveren. Waar de pathogenese van hemorrhagic bowel disease nog grotendeels ongekend is, werden er de laatste jaren nieuwe inzichten in de pathogenese van enterotoxemie bekomen die een belangrijke repercussie op de aanpak van deze ziekte onder praktijkomstandigheden hebben. Ook andere clostridiumgeassocieerde maagdarminfecties, zoals “overeating disease” en neonatale clostridiose, worden regelmatig gediagnosticeerd. Overvoedering met structuurarme, eiwitrijke voeders is een overkoepelende risicofactor bij zowel HBD, enterotoxemie als overeating disease. Een goed uitgebalanceerd dieet dat zo stabiel mogelijk gehouden wordt, is dan ook het belangrijkste aandachtspunt op bedrijven die problemen hebben met clostridiose. Daarnaast dient bij jonge kalveren voldoende aandacht gegeven te worden aan een correcte en hygiënische biestverstrekking om problemen met neonatale clostridiose te vermijden.

Keywords:

How to Cite: Pardon, B. (2016) “Gastro-intestinale Clostridium perfringens-infecties: een blijvend gevaar in de Belgische rundveehouderij”, Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift. 85(1). doi: https://doi.org/10.21825/vdt.v85i1.16407