Skip to main content
Samen aan de eettafel: Interacties tussen vegetariërs en vleeseters 

Abstract

Hoewel een vegetarisch eetpatroon steeds normaler wordt en expliciete negatieve reacties minder voorkomen dan vroeger, worden vegetariërs nog steeds bevraagd over hun eetpatroon wanneer zij eten met niet-vegetariërs. Op basis van vijftien interviews met vleesmijders in en om Almere hebben wij vier strategieën gedefinieerd die vegetariërs hanteren om met deze vragen en mogelijke weerstand om te gaan. De interviews maken duidelijk dat zowel de context waarin de vegetariër bevraagd wordt als de gemoedstoestand van de vegetariër mede bepaalt welke strategie wordt gehanteerd. Een vergelijking met strategieën gevonden door anderen maakt duidelijk dat vegetariërs vaak voor een niet-confronterende strategie kiezen. Dit betekent dat het emotionele werk in de interactie grotendeels door de vegetariër wordt uitgevoerd. We roepen op tot het blijven werken aan een normalisering van een vegetarisch eetpatroon waardoor de last van de strijd eerlijker verdeeld kan worden en het prettiger samen eten is. 

Keywords

vegetariërs, vegaphobia, strategieën, normalisering, emotion work

How to Cite

Veen, E. J. & Smaal, S. A., (2025) “Samen aan de eettafel: Interacties tussen vegetariërs en vleeseters ”, Tijdschrift Sociologie 6(1), 16-41. doi: https://doi.org/10.38139/ts.92061

Share

Authors

Esther J. Veen (Aeres Hogeschool Almere)
Sara A.L. Smaal orcid logo (Aeres Hogeschool Almere)

Downloads

Issue

Publication details

Licence

Creative Commons Attribution 4.0

Identifiers

Peer Review

This article has been peer reviewed.

File Checksums (MD5)

  • PDF: dca66207867e408007b9f14cca6708df