Bier en wijn in het middeleeuwse Gent en in de Sint-Baafsabdij
Abstract
In de middeleeuwen werd overvloedig wijn en bier geschonken en gedronken. Zo gaat het verhaal, maar was dit wel zo? Hierbij moeten we wel rekening houden met het feit dat in de rijke abdijen de meestal ingevoerde en relatief dure wijn overvloediger vloeide dan in veruit de meeste gewone huishoudens. Bier kwam in onze streken al snel opzetten als concurrent. Dit gebeurde vooral nadat de kwaliteit en de houdbaarheid van deze drank fel verbeterd was door de introductie van hop ter vervanging van het gebruikelijke mengsel van gedroogde kruiden, het zogenaamde ‘gruit’. In de abdijen zelf bleven de monniken doorlopend heel wat wijn drinken, al was hun dagelijkse consumptie waarschijnlijk niet zo hoog als soms aangegeven wordt. Laten we even terugkeren naar de tijd van rijkgevulde wijnkelders en het ontstaan van ‘ons’ bier.
How to Cite:
Hanson, M., (2023) “Bier en wijn in het middeleeuwse Gent en in de Sint-Baafsabdij”, Ghendtsche Tydinghen 52(4-5), 242–260. doi: https://doi.org/10.21825/gt.96146
Downloads:
Download PDF
View PDF