Culinaire geschiedenis: De kookrubriek van Ghendtsche Tydinghen
- Annelies Van Wittenberghe
Abstract
Van 1982 tot 1986 publiceert Ghendtsche Tydinghen een kookrubriek die opgestart werd naar aanleiding van het jaar van de streekgastronomie. Van het derde nummer van volume 11 tot het vijfde nummer van volume 15 kan de lezer 27 nummers lang duimen en vingers aflikken bij de artikelenreeks van Richard Vankenhoven. De culinaire reeks wordt dan voor de tweede keer gepubliceerd; de artikels verschenen al in de jaren ‘60 in het Gentse culturele en commerciële tijdschrift ‘Palmares’. Vankenhove was historicus en heemkundige en hij publiceerde onder andere over Gentse volksliedjes. Hij was nauw betrokken bij het Museum van Volkskunde, maar hij naar verluidt ‘leven in de barak bracht door allerlei volkskundige manifestaties’. In de culinaire rubriek belicht hij een ander aspect van het alledaagse leven in Gent: het eten. Hij verkent zijn stad met mes en vork, en schrijft zijn culinaire rubriek voor Palmares in een levendige, volkse en erg specifieke stijl. Vankenhove lardeert zijn culinair exposé met een vervolgverhaal met kleurrijke personages: een norse Oude Keukenpiet, zijn rancuneuse broer Cies en een volkse tante Meele. Zijn personages roddelen, kijven, trouwen met elkaar, maar eten vooral lekkere Gentse gerechten. François Zenner alias Taf leukt het geheel op met illustraties.
How to Cite:
Van Wittenberghe, A., (2021) “Culinaire geschiedenis: De kookrubriek van Ghendtsche Tydinghen”, Ghendtsche Tydinghen 50(jubileum), 78–86.