Artikels

Hergebruik van kerken onder Keizerin Maria-Theresia. Volgens een schotschrift Lettre périodique d’un Hollandois rénommé à un négociant de considération établi en Flandres.

Author
  • Luc Devriese

Abstract

Het zoeken van nieuwe bestemmingen voor kerken en kapellen is actueel, maar het probleem dateert niet van gisteren of eergisteren. Een schotschrift leert ons dat dit al in de jaren 1700 in sommige kringen voor beroering zorgde. De tekst in briefvorm werd zogenaamd geschreven door een anonieme Hollander (in werkelijkheid een hoge ambtenaar in dienst van het Oostenrijkse bewind), en gericht aan een even anonieme achtenswaardige Vlaamse handelaar. De briefschrijver heeft het niet alleen over het jezuïetenklooster en -kerk in het bouwblok tussen de huidige Universiteitstraat (toen Lange Meer) en Volderstraat, maar ook over de Sint-Niklaaskerk die zou omgevormd worden tot magazijn en markt.

How to Cite:

Devriese, L., (2020) “Hergebruik van kerken onder Keizerin Maria-Theresia. Volgens een schotschrift Lettre périodique d’un Hollandois rénommé à un négociant de considération établi en Flandres.”, Ghendtsche Tydinghen 49(4_5), 251–255. doi: https://doi.org/10.21825/gt.85021

Rights: Copyright

Downloads:
Download PDF
View PDF

460 Views

46 Downloads

Published on
01 Sep 2020
License