Articles

De Gentse Feesten. Nieuw licht op het ontstaan in 1843: een succesvol mercantiel initiatief

Authors: ,

Abstract

We weten allemaal dat het stadsbestuur een aardig woordje meespreekt in de organisatie van de jaarlijkse Gentse Feesten. En dat al heel lang, sinds het allereerste begin in 1843 namelijk. Het was dat bestuur dat toen inging op een petitie van handelaars om de feesten te organiseren. Het bepaalde wanneer de feesten zouden doorgaan: eerst in juni, later in juli en nog later meer bepaald in de week van de eenentwintigste, de Belgische nationale feestdag. En niet minder belangrijk: de stad subsidieerde vanaf het begin de diverse evenementen die het succes van de feesten zouden uitmaken.

Traditioneel wordt de stichting in 1843 in verband gebracht met een initiatief van de gemeentebestuurders, genomen op aandringen van de fabrikanten, om de vele wijkkermissen terug te brengen tot één enkel veel korter feest.

Keywords:

How to Cite: Devriese, L. & Brysse, A. (2016) “De Gentse Feesten. Nieuw licht op het ontstaan in 1843: een succesvol mercantiel initiatief”, Ghendtsche Tydinghen. 45(3). doi: https://doi.org/10.21825/gt.v45i3.16800