• Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen

    Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen


Voedsel is een graadmeter geworden voor veranderingen in dorpen, steden en wijken. De lokale bakker adverteert met speltbrood en brouwerijen met speciaal bier hebben gezorgd voor een heuse bierrevolutie in Nederland. Voedsel is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur, maar heeft ook een maatschappelijke waarde. Hierbij speelt mee dat de gemiddelde consument niet meer tevreden is met een simpel broodje kaas. Ambacht, culinair, uniek en beleving spelen een grotere rol in ons eetpatroon en daar spelen de trends van hippe foodtruck festivals en foodhallen weer handig op in. Daarbij rijst ook de vraag wie er profiteert van het nieuwe voedsellandschap, en wie niet. 

In het themanummer “Eetculturen” kijken we met een ruimtelijke blik naar de ontwikkeling van voedsel op ons gedrag en onze ruimte. Wat zijn de gevolgen van de plek waar je woont en wie je bent op wat je eet?

Redactioneel


De rol van de voedselomgeving.

Jorn Koelemaij

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 2

Thema


Je bent wat je eet.

Demi van Weerdenburg, Josine Maaskant and Egbert van der Zee

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 4-6

Regionale eetculturen: waar eet men wat?

Louise Dekker, Richard Rijnks and Gerjan Navis

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 7-10

In de koffiebar: middenklassers in Amsterdam, Glasgow en Teheran.

Jan Rath and Reza Shaker Ardekani

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 11-14

Stedelijk toerisme, lokale eetcultuur en authenticiteit.

Egbert van der Zee and Bas Spierings

2018-04-30 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 15-18

Foodbloggen in de hippe stad.

Demi van Weerdenburg

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 19-21

Hipsterficering in de stad.

Redactie AGORA

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 22-23

Diversiteit als spektakel op de markt.

Freek Janssens

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 24-26

Gezond eten: makkelijker gezegd dan gedaan.

Marieke van der Klaauw and Maartje Poelman

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 27-29

Etnografisch onderzoek bij families in Oost-Groningen.

Sanne Visser

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 30-33

Varia


De OV-fiets binnen het studentenreisproduct.

Suzanne Steegman

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 34-36

Kennis delen over stedelijk groen.

Lotte Barrance

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 37-39

De fiets: gelijkmaker of distinctiemiddel?

Harry Oosterhuis

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 40-43

Recensie


Gedragsonderzoek over experimentele tijdelijk inrichting van publieke ruimte.

Koen Stuyven

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 44

De dodelijkste grens ter wereld.

Nicolas Dewulf

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 45

Vrije Ruimte


Meekoppelende belangen.

Wil Zonneveld

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 46

Infographic


Wat en waar tweeten foodies?

Redactie AGORA

2018-05-01 Volume 34 • Issue 2 • 2018 • Eetculturen • 48