For and in practice

Duurzaamheid in de operatiezaal: waar staan Vlaamse dierenartsen in het scheiden van afval en het hergebruik van materiaal?

Authors
  • T. Haverkort
  • H. Haardt
  • A. Martens

Abstract

De grote hoeveelheid afval die in operatiezalen wordt geproduceerd, is een belangrijk probleem met significante gevolgen, zoals de bijdrage tot de huidige klimaatverandering. Het doel van deze studie was informatie te verkrijgen over de houding en gebruiken van Vlaamse dierenartsen omtrent duurzaamheid in de operatiezaal. Dit werd gedaan middels een enquête met 22 respondenten. Uit de enquête bleek dat de meeste respondenten (86%) verduurzaming (zeer) belangrijk vinden. Wat betreft afvalsortering hanteren de meeste respondenten naast restafval de volgende afvalstromen: gele naaldcontainers (95%), papier (82%), plastic (73%), glas (64%) en medisch afval (55%). Slechts een beperkt percentage van de respondenten hergebruikt materialen: operatiedoeken (18%), operatieschorten (57%), operatiemutsen (28%) en urinesondes (18%). De belangrijkste redenen voor het beperkt hergebruik van materiaal zijn de vrees dat het niet steriel genoeg is (50%), het niet beschikken over het juiste toestel voor hersterilisatie (50%) en de tijd die aan hersterilisatie besteed wordt (36%). Een eerste aanbeveling voor verduurzaming is uitgebreidere afvalsortering. Door meer afvalstromen te hanteren naast restafval, kan meer gerecycleerd worden. Daarnaast kan meer materiaal hergebruikt worden. De hoeveelheid afval kan gereduceerd worden door bijvoorbeeld operatieschorten te hergebruiken. Tenslotte kan ingezet worden op educatie om de kennis en bewustwording betreffende het belang van verduurzaming en correct afvalbeleid te vergroten.

How to Cite:

Haverkort, T., Haardt, H. & Martens, A., (2024) “Duurzaamheid in de operatiezaal: waar staan Vlaamse dierenartsen in het scheiden van afval en het hergebruik van materiaal?”, Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift 93(3), 140–150. doi: https://doi.org/10.21825/vdt.91529

Downloads:
Download PDF
View PDF

38 Views

23 Downloads

Published on
25 Jun 2024